De beveiliging van gevoelige data heeft hoge prioriteit. We gebruiken technische hulpmiddelen van Microsoft om de risico's en mogelijke schade van een datalek te verminderen. Als organisatie kun je optioneel kiezen om de data op mobiele apparaten extra te beveiligen. Medewerkers dragen daarnaast verantwoordelijk voor hun eigen gedrag.


Risico's op mobiele apparaten


Meerdere personeelsleden hebben waarschijnlijk zakelijke data uit Microsoft Apps (Outlook, Teams, Word, Excel, OneDrive en SharePoint) op telefoon en/of tablets geïnstalleerd. De risico's van deze situaties spreken voor zich:

  • Een telefoon of tablet wordt gestolen en data komt in verkeerde handen
  • De tablet met zakelijke data wordt regelmatig door gezinsleden gebruikt
  • De tablet met zakelijke data bevat ook spelletjes voor de kinderen

Naast verantwoordelijk gedrag van de medewerkers kan Mobile Application Management (MAM) van Microsoft aan de veiligheid bijdragen. Het advies van Asista is om MAM in te schakelen en zakelijke data zo optimaal te beveiligen.  


Optioneel: Mobile Application Management


Het inschakelen van Mobile Application Management (MAM) grijpt in op de apparatuur van alle medewerkers. Zakelijke data kan na inschakeling van MAM uitsluitend worden ingezien indien zij de juiste Microsoft-applicatie op het mobiele toestel hebben geïnstalleerd. Dit geldt voor de gehele organisatie. 

De inschakeling van MAM wordt door de verplichte app-installatie door medewerkers niet altijd als prettig ervaren en is daarom een vrijwillige keuze voor onze klanten. Veiligheid en gebruiksgemak gaan nooit hand in hand.


De organisatie kan optioneel bepalen om alle zakelijke Microsoft 365 data aanvullend te schermen. Hiermee wordt aanvullende veiligheidsapplicatie verplicht voor het gebruik van Microsoft Apps (Outlook, Teams, Word, Excel, PowerPoint, OneDrive, SharePoint).


Om zakelijke data op mobiel te benaderen, installeren gebruikers een extra Microsoft-applicatie: 

Via deze applicatie kan Asista een bedrijfsbubbel creëren op het toestel. Gebruikers krijgen na de installatie eenmalig de volgende melding te zien bij het gebruik van Microsoft Apps:Na de inschakeling van Mobile Application Management (MAM), is zakelijke data niet langer voor medewerkers toegankelijk, tenzij de bedrijfsbubbel actief is. Ook hebben andere, persoonlijke applicaties hebben geen toegang meer tot zakelijke informatie. De activering van MAM geldt voor alle medewerkers.


Dankzij Mobile Application Management kan Asista bij problemen uitsluitend de zakelijke data van het toestel verwijderen. Hiermee kunnen datalekken worden voorkomen. In de Microsoft 365 Portal kan op toestel niveau de zakelijke data worden gewist, zodra deze opnieuw wordt benaderd.Voor gebruikers die geen mobiele toegang tot bedrijfsdata willen of nodig hebben zijn er 2 mogelijkheden: 

  1. Wij ontnemen de gebruikersrechten door de Microsoft-licentie in te trekken; hiermee wordt ook de bedrijfsbubbel gewist (bijv. van toepassing bij uit dienst) 
  2. De gebruiker verwijderd zelf de benodigde applicatie van zijn toestel; de bedrijfsbubbel verdwijnt en bedrijfsdata is niet langer toegankelijk


Probleem niet verholpen? Bel 088 - 161 0000 of maak een ondersteuningsticket aan.